مطابق ماده ۱۱۸۴ (اصلاحي 1379/3/1) قانون مدني مصوب 1314/1/19 با اصلاحات و الحاقات بعدی، در صورت عدم رعایت غبطه و مصلحت صغیر از سوی ولی قهری، با جمع شرایطی می توان وی را عزل نمود و برای اداره اموال و حقوقی مالی صغیر قیم تعیین کرد. همچنین است اگر ولی قهری مرتکب تعدي و تفريط (خيانت در امانت) نسبت به اموال مولي عليه شود که برابر ماده 1186 قانون مزبور باید براساس ماده 1184 مذکور عمل شود.
تقاضای پیشگفته ممکن است از دادستان محل اقامت محجور و یا مسقیماً از دادگاه خانواده به عمل آید که همواره نوع نخست پیشنهاد می شود. از طرف دیگر، به موجب ماده ۶۱ قانون امور حسبی مادر محجور از اشخاصی است که نسبت به سایر افراد حق اولویت در احراز سمت قیمومت را دارد. براین اساس، تقاضای مادر باید به گونهای تنظیم شود که ضمن اشاره به علت امر، متضمن درخواست اجرای حق اولویت مزبور نیز باشد.
در پیوند با موضوع فوق و به درخواست بابایی یکی از کاربران سایت، نمونه درخواست عزل ولی قهری و نصب قیم به تقاضای مادر صغیر از دادستان عمومی به شرح زیر تهیه گردیده است:
نمونه فرم درخواست نصب قیم برای صغیر به تقاضای مادر وی از دادستان دادسرای عمومی
بسمه تعالی
سرپرست محترم دادسرای عمومی ناحیه 25 تهران (امور سرپرستی)
احتراماً به استحضار می رساند، آقای … فرزند … به شماره شناسنامه ….. شماره ملی …. در تاریخ … در اقامتگاه دائمی خود در شهرستان … مرحوم شد. از وی فرزند پسر/ دختری به نام … متولد … دارای شماره شناسنامه …. مقیم …. در قید حیات است که حضانت آن با اینجانبه همسر آن مرحوم و مادر صغیر می باشد.
از آنجایی که جدی پدری محجور به نام آقای …. فرزند …. دارای شماره شناسنامه …. شماره ملی …. متولد …. مقیم …. در قید حیات است، اداره اموال و حقوقی مالی مولی علیه بر عهده ایشان میباشد لکن این شخص به علت بيتوجهي، سهلانگاري و بياطلاعي نسبت به امور مولی علیه و …. قادر به انجام وظایف خود نبوده و موجبات تضرر صغیر را فراهم نموده است.
بنابراین، مراتب را در اجرای قسمت نخست ماده 1184 قانون مدنی [اگر ولی قهری مرتکب تعدي و تفريط نسبت به اموال موليعليه شده باشد باید به ماده 1186 قانون فوق نیز استناد شود]، به منظور انجام اقدامات قانونی لازم جهت عزل ولی قهری و نصب قیم با حق اولویت مادر به شرح ماده ۶۱ قانون امور حسبی به آن مقام اعلام می دارم.
محل اقامت صغر: ……………………
اقامتگاه ولی قهری: ………………
اقامتگاه متقاضی: ……………………
نام و نام خانوادگی
امضاء
مدارک لازم برای تشکیل پرونده حجر و صدور قیم نامه
اصولاً برای برای تشکیل پرونده مدارک زیر لازم است:
١– اصل و فتوکپی مصدق تمام صفحات شناسنامه متوفی، کارت ملی و گواهی فوت ایشان
۲- اصل و فتوکپی مصدق تمامی صفحات شناسنامه صغیر
۳- اصل و فتوکپی مصدق تمامی صفحات شناسنامه مادر صغیر
۴- اصل و فتوکپی مصدق تمامی صفحات سند ازدواج رسمی والدین صغیر
5- فتوکپی شناسنامه و کارت ملی جدپدری صغیر
6- ارائه دلایل مؤید عدم رعایت غبطه و مصلحت صغیر (و تعدی و تفریط در صورت ارتکاب)
7- دو قطعه عکس مادر صغیر جهت الصاق روی قیم نامه (که پس از صدور حکم قیمومت مادر از سوی دادگاه استفاده خواهدشد)
دیدگاهتان را بنویسید